Kondilom, güncel yaklaşımlar

Kondilom nedir

Kondilom ya da diğer adı ile kondülom hpv enfeksiyonu sonucu genital bölgede oluşan genital siğillere verilen bir isimdir. Genital siğil ile eş anlamlıdır fakat hpv genital bölge dışında ağızda da siğil yapabildiği için tüm bu cinsel ilişki ile geçen siğiller kondilom adı verilmektedir. Uluslararsı isimlendirilmesi de condyloma accuminata dır. Maalesef kondilomlar cinsel yolla bulaşan ve human papilloma virus , HPV adı verilen bir DNA virusun neden olduğu bir çeşit sevimsiz cilt lezyonlarıdır.

HPV virüsü sadece genital bölgede kondilomlara yani siğillere neden olmaz. Hpv virusun un 120’ den fazla değişik alt grubu vardır. Bazı kondilom tipleri rahim ağzı kanserine de neden olabildiği gibi bazı tipler anüs kanseri bazıları da ağza bulaşıp boğaz kanseri için etken olabilmektedir.

Her HPV enfeksiyonu mutlaka kondilom yapmaz ve kansere de sebep olmaz. Aslında çoğu HPV tipleri ve enfeksiyonu herhangi bir belirti vermeden geçirilir. Virusun bulaştığı kişinin bağışıklık sistemi bu HPV virüs tipi ile baş edebilir ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkmadan hastalık etkisiz hale sinsi bir şekilde getirilir. Ancak bu başarı HPV'nin tehlikesiz olduğu veya olacağı anlamını ve sonucunu doğurmaz. Genital bölgede kondilom yani genital siğil oluşumuna neden olan HPV bir DNA virüsü olması sebebi ile hücrelerin içine yerleşerek hücrenin genetik yapısını kolaylıkla etkileyebilme özelliğine sahip bir virüstür. Ayrıca unutmamak gerekir ki HPV virusunun çok sayıda alt tipi vardır. Bu virusun alt tiplerden bazıları hücrelere olan etkileriyle hücrelerin kendi kendine hızla ve kontrolsüzce çoğalabilen hücrelere dönüşmesine neden olmaktadır. Sonuçta hücrelerin kontrolsüzce çoğalma özelliği kazanması ise hücrelerin bulunduğu dokuda ve bölgede kanser oluşumu riskini beraberinde getirmektedir. Serviks yani rahim ağzı, vajina ve vulva kanserlerinin gelişiminde human papilloma virus (HPV) nin bu kanserojen tiplerin örneğin hpv TİP 16, hpv TİP 18 gibi rol oynamaktadır. HPV'nin bu onkojen (kanser yapıcı) alt tiplerinin çok önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir..

Kondilom nasıl bulaşır
Kondilom HPV hastalığı taşıyan birisiyle girilen cinsel ilişki ile bulaşabilir. HPV virüsü ilişki sırasında ciltte ortaya çıkan çok küçük mikroskopik yırtıklar ve sıyrıkların içinden ciltten cilde temas yolu ile bulaşır. HPV erkek menisi içinde de yani spermde saptanmamıştır ve sadece temas ile bulaşabileceği düşünülmektedir. Virus ile tamas eden herkesde bunas bağlı enfeksiyon bulguları ortaya çıkmaz ancak kondilom ortaya çıkan bireylerin %70 inde partnerinde de virüs olduğu saptanmıştır. Kısacası kondilom yani siğil var ise bulaştırıcılık çok fazladır.Virüs bir kere vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir. Kondilomlar cinsel yönden aktif olan herkeste görülebilir. Daha çok birden fazla sayıda partneri olan, ya da partneri birden fazla kişi ile birlikte olmuş genç kişilerde görülür. Gerbelikte kondilom hızlı bir seyir izler ve hamilelikte kondilomlar iyi takip edilmelidir. Doğum sırasında vajinada kondilom valığında çocuğun ağzına kondilom hpv geçebilmeketedir.

Kondilom belirtileri nelerdir
Kondilom belirtileri bulguları hastaların büyük kısmında 1-6 ay içinde başlasa da bir çok hastada yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir.Kondilom belirtisi olarak genelde dış genital bölgede küçük siğiller ortaya çıkar. Siğilleri kendi tarafından görülebilir ya da elle hissedilebilir. Tedavi olmadığı taktirde siğiller hiçbir değişikliğe uğramadan uzun bir süre kalabilir, acak bu davranışları oldukça nadirdir. Genelde sürekli olarak büyüme ve yayılma eğilimleri vardır.

Kondilom tipleri çeşitleri türleri nedir
Kondilomlar yani siğiller yumuşak, pembe-beyaz renkli, karnıbahar benzeri oluşumlardır. Genital siğiller tek ya da grup halinde olabilirler. Zaman zaman dışarı kabarık olmayıp düz olarak bulunurlar. Nadiren vajina içinde,makat çevresinde ağız ve boğazda da görülebilirler. Kondilomda ağrı olmaz, fakat arasıra kaşıntı ve yanma görülebilir.Kondilom türleri kişiden kişiye farklılık gösterir.

Kondilom nerede çıkar
Kondilom hastalığı ile birlikte başka bir vajinal enfeksiyon varsa bu siğillerdeki büyüme daha hızlı olur. Siğiller yani kondiomlar vücudun nemli ve sıcak bölgelerine doğru yayılma gösterir. Eğer vajina ve makat civarında anormal renk ve şekil değişiklikleri ile anormal kabarıklıklar görülürse, genital bölgede kaşıntı, yanma ve kanama varsa,partnerde flat kondilom var ise ya da daha önceden geçirmiş ise mutlaka bir jinekolojik muayeneden geçmek gerekir.

Kondilom tanısı nasıl konur, kondilom testi var mıdır?
Kondilom tanısı doktor tarafından yapılan muayene esnasında lezyonların görülmesi ile konur. Bazen asit gibi bazı solüsyonlar uygulanarak ciltteki renk değişikliklerinden siğil olup olmadığı anlaşılabilir. Kondilom testi olarak da isimlendirilen asit testi konuda uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.Dıştan görünen herhangi bir lezyonun olmadığı durumlarda rahim ağzının büyüteç benzeri kolposkop- vulvoskop adı verilen bir cihaz ile incelenmesi ile tanı konabilir.

Kondilom takibi nasıl yapılır
Kadında kondilom takibi önemli olduğu kadar taşıyıcılık açısından erkekte kondilom takibi tedavisi bir o kadar önemlidir. Kadınlarda smear testi de kondilomların tanı ve takibinde rahim ağzı kanseri ve displaziler açısından son derece önemlidir.HPV tanışıklığı olan kadınlar 6 ayda bir smear testi yaptırmalıdırlar.Eş tedavisi önemlidir, kondilom tanısı konan kişilerin partnerleri de mutlaka muayene olmalı ve gerekir ise tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi edilmemiş bir eş enfeksiyonun sürekli yeniden bulaşmasına neden olabilir ve kondilom kesin tedavi sağlanamamış olur..

Kondilom tedavisi erkekte kadında nasıl yapılır
Kondilom tedavisi nasıl yapılır, tedavi yöntemleri nelerdir, Kondilom yakma tedavisi nedir, kondilom dondurma tedavisi daha kolay mıdır, kondilom ilaçları nelerdir, kalıcı tedavi mümkün müdür, tekrarlamaması için ne yapmak gerekir, makatta kondilom ameliyatı şart mıdır gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır.
Kondilom hpv kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Kondilom yani siğiller var ilken hem bulaştırıcılık çok fazladır, hem de siğiller hızla aritmetik olarak çoğalırlar. Bu sebeple hen bulaştırmayı hem de yayılmayı engellemek için tedavi hızlı bir şekilde en iyi yöntemlerle uzman ellerde yapılmalıdır.

 Kondilomlar genellikle ortalama tedavi şekline bağlı olamak üzere birden fazla tekrarlayabilirler ve her defasında tedavi uygulanması gerekir.
Kondilom tedavisi nde en çok uygulanan yöntem siğillerin yani kondilomların yakılması ya da dondurulmasıdır. Burada amaç siğillerin tahrip edilmesidir. Kondilom dondurma işleminde ki bu işlem krioterapi olarak da isimlendirilir bir özel krioterapi cihazı ile sıvı nitrojen ya da karbondioksit kullanılarak kondilom dondorma işlemi yapılır.

Kondilom yakma işleminde ise koter , leep cihazı veya lazer uygulanır. Krioterapiye göre sonuçlar daha iyi olmakla beraber tedavi şekline kondilom tedavisi yapan uzman doktor karar verecektir.Bazı çok büyük lezyonlar kondilom ameliyatı yani cerrahi olarak çıkarılmayı gerektirebilir. Siğil dondurma hariç diğer işlemler için lokal ya da tercihan genel anestezi uygulanır.

Kondilom ilaçları değişik şekillerdedir, kondilom krem tedavisi dışında solusyonlar ile de tevdi edilmeye çalışılmaktadır ancak bu uzun süreli ve zahmetli bir tedavidir. Çoğu ilaç hasta tarafından değil doktor tarafından uygulanmalı ve direk lezyonun üstüne tatbik edilmelidir çünkü normal dokuya temas ettiğinde ilaç ciltte bazen ciddi olabilecek tahribata neden olabilmektedir.

Kondilomlardan korunma
Genital siğil riski ve tekrarlarının azaltmanın en etkili yolu birden fazla sayıda partner ile birlikte olmamaktır yani güvenli seks hayatıdır.Prezervatif kullanımı en etkili önlem yoludur fakat unutmamak herekir ki prezervatif hpv bulaşmasına karşı tam koruma sağlamaz, siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir. Buna rağmen kullanılmalıdır çünkü hpv ile birlikte diğer cinsel ilişki ile geçen hastalıklar da olabileceği için bunlara karşı koruma önemlidir.Prezervatif siğillerin yanısıra cinsel yolla bulaşan dahil olmak üzere pekçok hastalığa karşı koruma sağlar. Siğiller kondomun kapladığı alan dışında da bulunabildiğinden prezervatif zaman zaman etkisiz kalabilir.

Kondilomların kesin tedavisi var mı, HPV kesin tedavi yöntemi nedir
Kondilomları yani siğil hastalığı değişik yöntemlerlerle kalıcı olarak yok etmek almak mümkündür. Tedavi ile HPV virüsünü yok etmek maalesef mümkün değildir. Tedavi sadece genital siğilleri ortadan kaldırır. HPV virüsünü yok eden bir ilaç henüz mevcut değil önemli olan virüse ve virüsün risklerine karşı önlem almaktır. Virus vücutta ömür boyu kalıcı değildir, bağışıklık sistemi kişiden kişiye ve virüs tipine bağlı olmak üzere yıllar içinde ortadan kalkmaktadır.Konuda uzman kişiler tarafından yapılan bir tedavi ve iyi takip sizi önemli riklerden koruyacak ve bu süreci güvenli bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır.
Kondilom forum sayfamızda enine boyuna tartışılmıştır ve hpv kondilom yorumlar sorular cevaplar bu sayfamızda mevcuttur


Kondilom Resimleri Fotoğrafları Görüntüleri


HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 


Bize Ulaşın.. İletişim