Güvenli Seks, Güvenli Cinsellik Ve HPV , Kondilom

İstenmeyen gebelikler ya da cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıklar, önlem alınmayan cinsel ilişkilerin taşıdığı ciddi sağlık risklerini oluşturmaktadır. HPV başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasının en büyük nedenini, birden çok eşle ve korunmadan cinsel ilişkiye girmektir.
 
Güvenli seks veya güvenli cinsellik, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara, cinsel hastalıklara  yakalanmamak veya yakalanma risklerini azaltmak için alınacak  önlemlerdir. Güvenli cinsel davranışların başında ise cinsel ilişkiden kaçınma ya da cinsel ilişkiyi ertelemek ön planda akla gelmektedir. Prezervatif hem sizi, hem birlikte olduğunuz kişiyi koruyacak, cinselliği endişesiz yaşamanın sağlayacaktır. Gerçekte düzenli ve doğru kullanıldığında hamilelikten,tam olamasa da HPV den, HIV ya da cinsel yolla bulaşan diğer  hastalıklardan koruyan tek ve en güvenilir yöntemdir.


Cinsel yolla en sık bulaşan hastalıklar nelerdir?

Cinsel organlarda belirti göstererek veya belirti bulgu şikayet  vermeden  var olan  cinsel enfeksiyonlar, her ülkede önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. HPV virüsü enfeksyonu, trikomonas enfeksiyonu, klamidya enfeksiyonu, gonore yani bel soğukluğu, sifiliz yani frengi ve tabii ki AİDS -HIV enfeksiyonu en önemli cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara neden olan 30’dan fazla etken, bakteri ve virüs  bulunmaktadır. Bu etkenler, cinsel organlarda, deride, ağızda, anüste, boğazda, gözde görülebildiği gibi tüm bedeni de etki altına alabilmektedirler.
 
Cinsel yolla geçen enfeksiyonların kolay bulaşmasını sağlayan faktörler nelerdir?

Kondom, prezervatif kullanmadan, vajinal, oral veya anal cinsel ilişkiye girilmesi durumunda cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riski yükselmektedir. Sık cinsel eş cinsel partner değiştirmek, birden fazla cinsel eşe sahip olmak, cinsel eşin birden fazla cinsel eşinin olması, multi partner yaşamak, son bir yıl içinde geçirilmiş cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü, fahişeler  ile cinsel ilişkide bulunma, sünnetsiz olmak ya da sünnet derisinin penis üzerinde kıvrılması gibi faktörler cinsel ilişki ile bulaşan hastalıkların yayılımını kolaylaştırmaktadır.

Prezervatif kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Her ilişkide yeni bir prezervatif ( kondom ) kullanılmalı, prezervatif ilişkinin başında takılmalı, ilişki bittiğinde penis sertliğini tam kaybetmeden, prezervatif penisle beraber dışarı alınmalı, eğer ilişkinin herhangi bir yerinde prezervatifin zarar gördüğü fark edilirse prezervatif hemen yenisi ile değiştirilmeli, prezervatif son kullanım tarihi kontrol edilmeli, prezervatif dar pantolon ceplerinde ya da uzun süre cüzdanda taşınmamalı, çünkü kondomun koruyucu özelliğini sürtünme  azaltabilir. Yağ bazlı kayganlaştırıcılar veya masaj yağları kullanmayın. Aromaterapide kullanılan ürünleri kullanırken dikkatli olun, çünkü doğal kauçuk olan prezervatiflere zarar verirler. Daima hazırlıklı olun. Yanınızda prezervatif bulundurun. İlişkiye gireceğinizi düşünüyorsanız, prezervatif bulundurmanız sorumlu hareket ettiğinizi ve karşınızdakine saygı gösterdiğinizi ifade eder.

Prezervatif kullanımı HPV enfeksiyonuna karşı tamamen koruyucu mudur?

Maalesef ki hayır. Prezervatif HPV enfeksiyonlarına karşı kesin koruyucu bir yöntem değildir. Çünkü HPV erkekte penisin üzerinde, kadında vajina girişinde olabileceği gibi, prezervatifin koruma alanı dışındaki bölgelerde kasıklarda, pubiste erkekte testisler üzerinde (torbalarda) bulunabileceği ve ciltten temas yolu ile de geçebileceği için, kondom kullanımı HPV enfeksiyonuna karşı  tam ve kesin koruma sağlamaz. Fakat buna rağmen yine de prezervatif kullanımı tüm diğer “cinsel ilişki ile geçen hastalıklarda” olduğu gibi HPV ye karşı korumada da en iyi  yöntemdir. Aynı mantık “kadın prezervatifi” için de geçerlidir.


HPV,Genital Siğil Sorunu, Genital Siğiller Kondilom Tedavisi Ve Yeni Gelişmeler Hakkındaki  Diğer Tüm Yazılarımız İçin ... (Tıklayın)
 


Bize Ulaşın.. İletişim